top of page

Ортодонтски апарати

Снемаемите ортодонтски апарати 

са най-популярното и доказано средство за изправяне на зъбите в ранна детска вързраст.

 

 Снемаемите ортодонтски апарати:

  • Направляват растежа на челюстите

  •  Подреждат поникващите постоянни зъби

  •  Първично коригират захапката 

  • Коригират профила и симетрията на лицето

  • Разширяват носните пътища и улесняват спокойното дишане през носа 

Снемаемите ортодонтски апарати се използват за ранно ортодонтско лечение при деца от 6 до 12 г. (във временно или смесено съзъбие). Изработват се индивидуално за всеки пациент по предварително взети отпечатъци на горната и/или долната челюст. Ортодонтските апарати се състоят от акрилова пластинка, която прилепва за небцето, ретенционни куки и активни елементи за бързо и ефективно изправяне на зъбите. 

За постигане на желания резултат ортодонтските апаратчета трябва да се носят 20-22 часа в денонощието и да се свалят само по време на хранене и миене на зъбите, уроци по пеене или спорт.  Затова е необходима пълна кооперативност от страна на малките пациенти и добър родителски контрол.  За да бъдат привлекателни за децата, снемаемите ортодонтски апарати се изработват от пластмаса в различен цвят, украсяват се с картинки като пеперудки, цветенца, сърчица, колички, анимационни герои и т.н.

Носенето на снемаем ортодонтски апарат създава полезни навици за орална хигиена и се развива самодисциплина, постоянство и чувство за отговорност.

Важно е ортодонтските апаратчета да се почистват след всяко хранене с четка и паста за зъби. Допълнително почистване може да се извършва със специални почистващи (ензимни) таблетки поне веднъж седмично.

След подреждане на зъбите и корекция на захапката същият ортодонтски апарат се носи като ретенционен (вкъщи и по време на сън), за запазване на постигнатите резултати и красивата усмивка на детето.

Ортодонтските апаратчета се използват самостоятелно при леки до средни изкривявания на захапката и зъбите, както и като подготвителено средство при по-сложни малоклузии. Коригирането е индивидуално и зависи най-много от редовното носене на ортодонтските апарати, структурата на костта, възрастта на пациента, сложността на деформацията, както и от състоянието на венците и зъбите. Важно е децата да бъдат преглеждани редовно и да се обърне внимание на ортодонтския статус на зъбите и захапката. Повечето изкривявания се коригарат бързо и лесно в ранна детска възраст.

bottom of page