top of page

Брекетите се състоят от фиксирани и снемаеми елементи залепени за зъбната повърхност, през които минават различни по големина, форма и функция ортодонтски дъги. Те оказват нежни и биологично поносими сили на дърпане и бутане, движейки бавно зъбите до правилната им позиция. Дъгата се захваща за брекетите с тънки метални лигатури или различни по цвят ластичета. Някои системи брекети, като самолигиращите брекети например, имат плъзгащ механизм, който затваря дъгата и не се налага използването на ластичета. Брекетите могат да бъдат изработени от различни материали, като метал, керамика или сапфирен кристал. Повечето брекетни системи се поставят по външната повърхност на зъбите, но вече съществуват и брекети, които се фиксират от вътрешната страна (лингвални брекети).

Брекети
Етапи на лечение с брекети

 

Първо посещение

При първичен преглед е желателно пациента да носи ренгтенова снимка на всички зъби (ОПГ) на плака. Взимат се точни отпечатаци на двете челюсти, отливат се гипсови модели, по които се прави ортодонтски анализ и се съставя подробен план на ортодонтско лечение.

Второ посещение

 

Избраните от Вас брекети се залепят за зъбите директно върху зъбите. Това е напълно безболезнен процес, който трае около час.  Пациентът получава инструкции и средства за поддържане на отлична орална хигиена.

 

Следващи посещения

Желателно е брекетите да се активират ("натягат") на всеки 6-8 седмици, за да се постигнат резултати в оптимален период. По време на активацията се сменят различни ортодонтски елементи с цел насочване на зъбите към правилната им позиция. Тези допълнителни елементи са от голямо значение за ефективността и крайният резултат на лечението. Ластиците, например, осигуряват  пълноценно  адаптиране на горна към долна челюст и постигане на оптимална захапка. По тази причина трябва да изпълнявате точно инструкциите за прилагане на допълнителни елементи към брекетите.​

Когато лечението с брекети приключи

 

Изработват се фиксирани и снемаеми ретейнери, които задържат зъбите в новото им положение. По време на финалната визита брекетите се свалят, ретейнерите се поставят на горна и долна челюст, след което зъбите се почистват и полират до ослепителен блясък и гладкост.

Вие имате чисто нова сияеща усмивка за цял живот! Усмихвайте се!

 

Колко дълго продължава ортодонтското лечение с брекети?

Периода на ортодонтското лечение с брекети обикновено трае от 12-18 месеца. Лечението на по-сложните изкривявания и зъбно-челюстни деформации протича до 24 месеца. 

bottom of page